Korta klipp – 16 December 2010

 1. Seven Reasons Why Newspapers Are Not Rebounding As Hoped | Poynter.

  - Ni förstår av rubriken att den här är läsvärd. Och missa inte punkt 2 för er som tror att online är svaret på alla problem. Där finns en bra siffra på hur jobbigt problemet är.

 2. Short and Funny, Part 1: Conversations with Twitter’s Top Comedy Writers | Splitsider

  - Lite sköna intervjuer med några av Twitters roligaste personer. Och nej, det är inte Dagens Media-listan.

 3. Book of Tens: Follies – Advertising Age – Special Report: The Book of Tens 2010

  - Kul lista med det största marknadsförings- och pr-fiaskona från 2010. Jo, vi kommer ihåg några av dem.

 4. Flipboard Adds Google Reader, Flickr and More

  - Google Reader nu i Flipboard – ja, nu snackar vi! Men för oss storkonsumenter av rss så är presentationen lite för oekonomisk och Reeder lär fortfarande dominera. Ni har väl för övrigt testat Reeder för Mac – med stöd för gestures. Det är ren kärlek.

 5. Is Google Too Big?

  - Det är intressant med den här Google och antitrust-frågan. Google använder sina loss leader-exempel för att visa på att de gör nytta för kunden medan det stora problemet alls icke ligger i vare sig Android, Earth eller andra förlustprojekt. Problemet ligger i sökmarknadsföringen – där kunder av den typen av annonsering (som vi alla kan vara överens om växer) helt och hållet är utelämnade till Google. Och monopol i en viktig marknadsföringskanal tenderar att leda till minskad prispress, vilket är detsamma som ökade priser. Något som till slut drabbar konsumenten.

 6. Why CNN’s Free iPhone App Is Bad News for Print | BNET

  - Jag ska kommentera lite mer om CNNs app – som jag gjorde lite raljant på Twitter igår. Det är ganska självklart att CNN ska ha en gratisapp – deras tidigare betalversion var fel på så många sätt. För det första så var det en engångsbetalning, det kommer inte att fungera som intäktsmodell för den här typen av appar, för om du inte kan hitta sätt att hela tiden ligga i topp på listorna och få in din app hos alla nya på plattformen kommer din nedladdningsmängd att sjunka över tid – och har du då inte möjlighet att monetisera din redan installerade användarbas så blir det inga mer konsumentintäkter. För det andra så har CNN i sina andra former (web och tv) inte någon direkt transaktionell relation med slutanvändare – webben är gratis och tv-tillgång betalar tittaren för i sina kabelpaket. Så att helt plötsligt börja ha en direktbetalrelation med CNN som verkligen upplevs som gratis är konstigt.

 7. An iPad for the Toddler Set

  - En tablet byggd för bäbisar. Herregud. Ta det från mig – om ditt barn inte är stort nog att kunna sitta still vid iPaden är barnet för litet för att använda den. Om du istället har en Galaxy Tab så spelar det ju ingen roll, det är en leksak redan från början.

 8. Coming to Grips With an iPod Carrier – NYTimes.com

  - OK, det här med att bära med sig en iPad – det är klart att den inte får plats i fickan men kan vi överdriva frågan liiiiite mer, tror vi? Om det är så jobbigt – gör som David Hockney:
  ”The company may want to contact David Hockney, the famed British artist, who carries his iPad in a custom pocket sewn into his jackets. “The pocket was put there for a sketchbook that size by my tailor,” he wrote in an e-mail. Instead of an old-fashioned sketchbook, he now carries the iPad, using an app for sketching whenever inspiration strikes, which is often.”

 9. Daniel Sandström vill digitalisera prenumerationsmodellen | Medievärlden

  - Följer som vanligt med spänning vad Sydsvenskan hittar på.

 10. Google’s App Inventor Now Open to Everyone

  - Android App Inventor nu öppen för alla. Så med andra ord – nu kan alla skapa skit för Android Market. Kanon.

 11. Stephen Colbert Wins Twitter! [MediaMemo]

  - Stephen Colbert vinner årets mest retweetade tweet. Kolla vilken.

 12. Doubt Cast On Research Suggesting Equal Time For TV And Online

  - Angående en länk från i går – nu kommer stark kritik mot Forrester-rapporten som sa att online och tv hade samma time spent. Kritiken känns faktiskt befogad.

 13. Facebook CEO Mark Zuckerberg Named TIME’s Person of the Year

  - Nej, det är klart som fan att Zuck ska ha det här före Assange.

 14. Jonathan Stray » Does journalism work?

  - Ja, du – den här frågan är fan så relevant. Fungerar journalistiken? Det beror ju på vad den är tänkt att utföra – och det är där Jonathan Stray funderar och funderar och funderar. Inledningen är brutal:
  ”How do we know that the work that journalists do accomplishes anything at all? And what does journalism do, exactly, beyond vague statements like “supports democracy” and trivial ones like “gives me movie reviews”?”

 15. What Were Last.fm Users Listening to the Most This Year?

  - Även om Ke$ha toppar Last.fm-listan över mest lyssnade så är det här gänget jävligt mycket mer pålitligt än folk i gemen. Jag har nog dragit mitt strå till stacken för The National, Arcade Fire, Vampire Weekend och Mumford & Sons i alla fall.

 16. Memo Pad: ‘Exhibition’ Magazine Puckers Up… Tina Brown’s Big Catch… – Fashion Memopad – WWD.com

  - Mmmm, indulgence be thy name. Nytt magasin – ett enda ämne över 140 sidor. Jag älskar magasinsbranschen. Tidskrift – överdrift.

 17. Posterous Goes After Private Networks With New Groups Feature

  - Utveckling av Posterous. Nu har jag inte använt min Posterous på länge – men det är fortfarande en av de slickaste tjänster som har kommits på.

 18. STRANGE BEDFELLOWS: Bon Jovi Appointed To White House ‘Community’ Council

  - OK – Jon Bon Jovi har fått någon form av officiell post i Vita Huset. Då kan han kvista upp till Obama och dra av ett ”Johnny used to work on the docks, but now the unemployment rate is 9,6%”.

 19. 10 Ways Social Media Will Change in 2011

  - Mer spådomar inför nästa år. Den här gången om sociala medier. De får säkert hyggligt rätt.

 20. Coming soon to journalism: Matt Thompson sees the “Speakularity” and universal instant transcription

  - Nu vet jag att han inte menar exakt 2011 – men det är en skön framtidsbild ändå.