Korta klipp – 18 Januari 2011

 1. Efter #PKdebatt om Wikileaks | Eric Rosén | Nyheter24

  - Eric Rosén talar klokt om journalistiken i ljuset av andra ”journalistiska” processer, som Wikileaks och Flashback. Problemet är i många stycken det här. De skrivbordsresearchers som agerar på Flashback jobbar enkom mot redan tillgängligt material – förvisso material som kan vara svårt att komma över och kanske i oväntade kombinationer med annat material. Men de går sällan ut och letar nytt material – i formen av en intervju eller annat. Där finns en enorm skillnad - och den dag vi sätter likhetstecken mellan journalistik och referat, hur subjektivt, briljant eller oväntat referatet än är, då har vi ett massivt problem. Det är som att jag skulle påstå att det jag gör i mina Korta Klipp är journalistik.

 2. Customer media: Everything old is new again

  - Ibland bara älskar jag Rex Hammock. Som när han rantar lite grann. Speciellt när jag rantar om samma saker som jag tenderar att göra – exempelvis nätcommunityns tendens att tro att inget har gjorts förut. Läs artikeln, här får ni slutklämmen:
  ”Don’t get me wrong: Publishing, without publishers, is cutting-edged, up-to-the-nanosecond, hip, happening and creative. It’s been that way for a long, long time.”

 3. Next Issue Lines Up Magazines For Launch Of Digital Newsstand | paidContent

  - Det här är sjukt spännande, fortfarande. Vad är det egentligen Next Issue Media ska lansera? De har hållit 18 månader nu – och inget har kommit ut. Så, vad är grejen egentligen?

 4. Granskning: Cecilia Malmströms 7 biljoner

  - Har jag redan kommenterat om det här? Nej, rt-ade det nog. Otroligt viktig läsning om sifferexercisen bakom Cecilia Malmströms digitalpanik. Hela utspelet är fullständigt fucked up från hennes sida. Det är nära nog ”någon taggade mig på Facebook – var är mina missiler?”. Bra av Swartz här.

 5. Anatomy of a Twitter Death Hoax: “Rip Nelson Mandela”

  - Dan Zarella gräver lite i en Twitter-bluff. Intressant läsning.

 6. 10 Intriguing Apple Patents to Get Excited About

  - Jag blir mest upphetsad av sista punkten. Macbooks med inbyggd projektor. Så mycket Keynote-slav är jag.

 7. Apple’s flawed magazine model – 606 Tech Forums

  - Det här är bara lite uppföljning om frågan om Apple och prenumerationer. I en kommentar här frågar sig en läsare följande:
  ”Taking a subscription means going to the Zinio website, not the iTunes Store. Same for PressReader, an app that offers subscriptions to lots of newspapers from all over the world. Again, taking a subscription does not involve the iTunes Store. It’s unclear if these companies were also told they have to change their business model or else the app will be thrown out of the iTunes Store…”
  Ja, det är verkligen frågan. Kommer Apple att fortsätta tillåta Zinio – eller svenska Qiozk? Svaret är förmodligen ”ja”, för de uppfyller ett krav som Apple har, nämligen att de även försäljer exakt samma erbjudande på andra digitala plattformer. Men om så är fallet så skjuter Apple sig lite i foten med regelverket – för det innebär att det är pdf-leverans som gäller, inte mer ambitiösa läsupplevelser.

 8. Nokia pulls plug on free music in most markets | Reuters

  - Ja, nu handlar det här bara om att Nokia stryper sin gratis-musik-pryl på vissa marknader. Men den här meningen skulle företaget kunna brodera på en bonad och hänga på huvudkontoret:
  ”Reasons behind the lackluster performance include use of older supporting handsets for the product at its launch, digital rights management (DRM) software that tied downloaded music to the device and a difficult to understand product offering.”

 9. Sobees Launches iPad App NewsMix, A Socially Curated Digital Magazine

  - Åh, ytterligare en magasinsliknande newswrapper. Men är den inte, stundtals, lite väl lik Flipboard?

 10. New Estimate: Facebook Books $1.86B in 2010 Advertising; Muscles In on Google Turf – Advertising Age – Digital

  - Intressanta annonsintäktsuppgifter från Facebook. Ser ut som att det börjar lossna. Och köparprofilen är väldigt lik den som Google har.

 11. Journalism Online Examines Pay Model – NYTimes.com

  - Tidiga siffror in från Journalism Online-projektet. Och de verkar uppmuntrande, för alla parter skulle jag vilja säga. Moderat nedgång av besök, lite större på sidvisningar – ingen nedgång i annonsintäkt. Och för de flesta är resultatet detta:
  ”Unlike a strict pay wall — which requires a subscription to view almost all editorial content — a model like the one Journalism Online employed does not choke off huge amounts of Web traffic. ‘If you set this meter conservatively, which we urge people to do, it’s a nonevent for 85, 90, 95 percent of the people who come to your Web site,’ Mr. Brill said.”

 12. Miss America’s WikiThoughts : CJR

  - Ah, perfekt. Nu får vi äntligen veta vad Fröken USA tycker om Wikileaks. Skönt.

 13. iTunes has paid over $2 billion to app developers and $12 billion to record labels

  - Kolla på hockeyklubban i de här graferna, så förstår ni varför analytiker från bankerna anser att Apple har ett, kanske, flerårigt försprång på den mobila appmarknaden. Mycket mer så än i hårdvara, per se. Och affärsmöjligheter skapar entreprenörer och innovatörer – de skapar innehåll och innehåll drar till sig kunder.

 14. Operatörernas förlorade heder | jardenberg unedited

  - Äntligen någon vi kan tycka mer illa om än gammelmedia!!! Nej, skämt åsido – det här är faktiskt viktigt. Och Joakim Jardenberg skriver mycket bra om det.

 15. Mediated Life: EXTRA: Gratistidningarnas dagar är räknade!

  - Shit, det var fem år sedan jag skrev det här. Som en uppföljning på det jag kurrade och kommenterade igår. Väldigt lite har förändrats, dock.