Korta klipp – 19 Januari 2011

 1. Apple’s Earnings Insanely Great [Digital Daily]

  - Låt oss se vad Tim Cook, Jobs stand-in, säger om tabletmarknaden. Från nattens earnings call. Kan någon säga att han inte talar sanning om det här:
  ”If you look at the tablet market competitively there’s really not much out there. Generally speaking, there are two types of tablets. The ones that use a Windows OS and are typically bulky and expensive. And Android tablets, which run a smartphone OS, an OS that wasn’t really designed for a tablet. … In other words, it’s a scaled up smartphone, which is a bizarre product in our view. So if a customer does a side-by-side comparisonof one of these with an iPad it’s hard for me to understand why they wouldn’t select the iPad. … There are no rival tablets in the market right now that we’re concerned about. Certainly, there are some next-gen Android tablets coming, but they’re not shipping yet so we’ll assess them as they come out. But we’re not sitting still, and we have a huge first-mover advantage and an incredible user experience from iTunes and the App Store. We also have an enormous number of apps and a huge ecosystem. So we’re very very confident with entering into a tablet fight with anyone.”

 2. ★ Cold Water on the iPad 2 Retina Display Hype

  - Bra breakdown av Gruber om frågan om skärmupplösning på en iPad 2. Jag håller med, med tanke på hårdvarukraven.

 3. News Stream: Blog Archive – Apple of the media’s eye « – CNN.com Blogs

  - Ravi Hiranand på CNN svarar på kritiken – ni har hört den även i Sverige – om att medier svassar för Apple och ger dem perverst mycket medieutrymme.
  ”Why are we covering this? Aren’t we just giving Apple free advertising? We wouldn’t do this for any other company. The sentiment isn’t wrong. We probably wouldn’t give the attention we give Apple to any other company. But Apple isn’t any other company. Apple is unique because it’s able to project influence far beyond the marketshare it holds. It’s not just journalists and consumers hanging on to their every word: Apple can shape the direction of the entire technology industry.
  Need proof? Look at the glut of tablets at CES. You’d think if any company could influence the future of computing, it’d be Microsoft. Remember, 91% of all the computers on the planet run Microsoft’s Windows. But when Bill Gates tried to usher in a new age in 2002 with Windows XP Tablet Edition, nobody answered the call.
  Nine years on, tablets finally arrived. The catalyst for turning Gates’ prediction into reality? Apple’s iPad.”

 4. Läsa papperstidning är bra för miljön | Medievärlden

  - Bra där, Svenåke Boström. Det här är en farlig myt som faktiskt många konsumenter köper i gross – att det är miljövänligare med digitala produkter. Vi får spontanerinran om miljöaspekten väldigt ofta när vi pratar om iPad-magasin. Än så länge, och framförallt på vår marknad – not the case.

 5. Is Apple about to cancel free iPad newspaper/magazine subscriptions? | ITworld

  - Känns som att jag egentligen inte behöver skriva så mycket mer om det här. Men jag fann det här stycket vara en god sammanfattning av ”varför” i ”vad”.
  ”If Apple has its own subscription model that gives the company not just a cut of the revenue but also access to subscriber information, it has a vested interest in weeding alternative subscription apps out of the App Store. Killing off competing options strengthens Apple’s own model, which gives the company further leverage for partnering with publications and parent companies. The subscriber information it gains helps and further leverage here. Both the subscriber data and closer relationships with publishers could also be used to push Apple’s iAd platform as an electronic advertising choice for App Store publications.”

 6. Study Demonstrates iPad Early Adopters Prefer Free Content

  - Och i dag i ”goddag yxskaft”-nyheter. Det visar sig att iPad-användare konsumerar mycket av sånt som är gratis. Duh. Det finns INGEN slutsats att dra av sånt här. Det är som att jämföra luft med mat – du andas betydligt mer än du äter. Det enda som är intressant är hur stor marknaden kan bli för maten, då ska ni se att de lönar sig att föda upp biffkor också.

 7. Does the Apple iPad Mean the End of Commercial Printing—or a New Beginning? New Report Explains the Opportunities and Challenges Ahead – Printing Industry News from WhatTheyThink

  - Nu funderar jag på om jag ska dega för den här rapporten eller inte. Under tiden så är följande lilla tidbit av information rätt så spektakulär:
  ”Nearly two-thirds of Fortune 100 companies have some sort of iPad pilot or deployment program in place, according to InformationWeek magazine. And this year, numerous tablet computing iPad competitors are coming to market.”

 8. JMW Kommunikation » Digitala och analoga värderingar måste mötas

  - Brit Stakston skriver långt och engagerat om den senaste vågen av digitalbashing, den här gången från Staffan Heimersson. Som vanligt återkommer vi till problematiken att många, som Heimersson, jämställer det skrivna ordet med det skrivna ordet, när våra digitala inlägg är ekvivalenta till det vi pratat om. Jag misstänker att Heimersson inte har några som helst problem med vad Gun och Tomas pratar om på sin lagstadgade femtonminutersfika nere på ÅFs löneadminstrationsavdelning. Så, det handlar absolut om analoga och digitala värderingar – men det handlar också om något så futtigt som tolkningsföreträde by default i fallet med Heimersson och Höglund-typer. Det är inte värderingsskillnaderna som är deras stora problem – det är den faktiska tillgången till plats i etern och i pränt. Vad ska vi behäfta för värde till Heimerssons – om än snitsigare formulerade – personliga åsikter när det finns människor med vilka vi har lättare att identifiera oss med som också kan sprida sina tankar? Det spelar ingen roll hur modern man är – när väggarna börja rämna kommer man ändå att skrika efter mamma och surra fast sig vid masten, det är rädsla – inte värderingar.

 9. One way to look at the internet, mobile, web and tablets

  - Seth pratar om nätet. Det gör han bra, som vanligt.

 10. iOS users download about 5 apps every month

  - Jösses. Dediu pratar om 2,5 miljarder app-nedladdningar i månaden 2013. Bara på iOS. Och här i Sverige tycker inte de styrande att det är en bra idé att bedriva utbildning som riktar in sig på att utveckla för mobila devices utan satsar på Cobol i stället. Känns jävligt bra.

 11. Oh, Please, No: Angry Birds May Soon Slingshot Into TV Series

  - Jag håller med – inte Angry Birds som tv-serie, snälla. Mina barn kommer verkligen att tro att man ska skjuta fåglar med slangbella och att grisar har hjälmar.

 12. Make Sweet Music With Piano iPad Dock

  - Världens största iPad-docka månne? Men för fan, hit med en.

 13. Nielsen struggles to cope with TV in new forms – NYPOST.com

  - Nej, det är inte konstigt att online-video har låga siffror när Nielsen i stort sett skiter i att mäta det.

 14. iPad Dominates Third Quarter Tablet Shipments, Almost 90% of Market

  - Nämen, menar ni? Jag brukar säga – slarvigt – mellan 85 och 90 procent av marknaden. Visar sig vara 87,4 procent. Hyggligt estimat av mig då.