Korta klipp – 04 Februari 2011

 1. Öppen föreläsning och webbsändning

  - Hörni – jag vet att ni förstås lapar i er av alla mina ord varje dag, men i dag säger jag följande: Ni behöver inte göra mer än att veta att det i morgon kommer att ske en öppen föreläsning/debatt med Anders Mildner om #journalistroll. Det här som en uppföljning till den JMK-debatt som hölls förra veckan och som har fått en hel rad knasiga efterspel. Om vi, gemensamt, förvaltar det här rätt så kanske vi kan få till stånd en riktigt vettig debatt om journalistens roll i nutidens medievärld.
  Tider och länkar finns på den Facebook-sida som länken ovan går till – och jag garanterar att det inte kommer att bli tråkigt. Häng med på det här nu!

 2. Thomas Mattsson – Bloggen om Expressen

  - Thomas Mattsson, guldstjärna till dig. Här är Thomas hela presentation om pressetik med kommentarer till varje bild. Att ha rätt hela tiden som chefredaktör på en kvällstidning är inte möjligt. Men att jobba så hårt för att ha det och vara så öppen med det som Mattsson är baske mig lika bra. Jag har en enorm respekt för Thomas Mattsson – det ställer jag mig upp och säger rakt ut, en enorm respekt.

 3. Nokia employs as many people to develop its smartphone software as Apple does to develop all its products

  - Men det här är ju bisarrovärlden re-invented. Snälla säg att det inte är så här.

 4. Så många svenskar twittrar – Internetworld

  - Mycket bra svar av Hampus Brynolf – det där är en smart jävel, det syns tydligt. Superintressant undersökning också.

 5. The Newsonomics of Apps and HTML5

  - Om detta säger jag följande: Vi kommer inte att prata om appar, webappar eller ens OS om några år. Vi kommer att prata om tillgång eller icke-tillgång. Så, förbered er på det i stället för att lägga för stor strategisk vikt på vilken outputteknik som är hetast just för tillfället.

 6. Collected: What to expect from the iPad 2.0 – Computerworld Blogs

  - Det här är den hittills mest stringenta samlingen av iPad 2-rykten jag sett. Om det här stämmer – då är det så jävla morsning korsning till de Androidtablets som ser iPad 1 som sin konkurrent.

 7. The Daily or Flipboard – Philadelphia ipad | Examiner.com

  - ”The real question is: Is The Daily worth the money when there are free apps like Flipboard available?”
  Nej, det är det verkligen inte. Det är som att fråga – är det värt att gå och se Avatar på bio när en tom dvd-skiva bara kostar några kronor. Det är fullt möjligt att man kan få mycket bättre innehåll via Flipboard med rätt kanaler – men det är fortfarande inte frågan. Är det någon form av idiotivirus som rasar den här vintern?

 8. Hop The Paywall And Read The Daily For Free

  - Ser en rad hånfulla tweets om ”haha, här är alla The Dailys artiklar online, ni behöver inte appen”. I lite klassiskt marknadsföringsstrategi skulle jag säga ”vem är det som är lurad?” Ni tror inte att den här spridningseffekten är önskad? Seriöst, appen är också gratis så här långt. Man förvånas över naiviteten.

 9. The iPad and the Future of the Newspaper | John C. Dvorak | PCMag.com

  - Återigen – jag funderar på att starta en blogg som bara länkar till IDIOTISKA medieanalyser gjorda av techpressen. Den här snubben förstår vare sig historia eller framtid.

 10. The New Rules of the App Store

  - Spännande – den här boken ”Mobilize – Strategies for Success from the Frontlines of the App Revolution” ska jag nog baske mig läsa.

 11. The 10 hottest tablets coming in 2011 | ZDNet

  - Bra lista över de stora tablet-släppen 2011.

 12. Can Honeycomb tablets gain ground by being ”just as good” as iPad? | ZDNet

  - Ja, vad måste de nya Android-maskinerna ta med sig till marknaden? Jag tror att deras enda chans stavas ”pris”. Prestandafrågor är förvisso viktiga – men det är en flyktig fördel. Och distributionsmässigt tror nog många att Apple har en nackdel – för att vi inte har Apple Stores i Sverige – men i själva verket är Apple den hårdvarutillverkare som har absolut bäst koll på sin distribution och kan skifta enorma mängder hårdvara enkelt. Att man kan skaffa EN Android-device på många ställen står klart – men inte en SPECIFIK. Så, den fajten står mellan företag som Motorola och Toshiba och Samsung på ena sidan och Apple på den andra. Inte mellan Google och Apple. De här tillverkarna kan förstås också komma med mycket bättre bundlade erbjudanden med operatörer om de är desperata för att bygga marknadsandel. Men jag tror personligen inte på bundlingen som den stora säljdrivaren här eftersom de flesta har ett dyrt telefonabonnemang redan.
  Men i det långa loppet kommer de här endast att lyckas genom att priskriga sinsemellan ner till en nivå där konsumenter börja skaffa såna här maskiner i stor utsträckning. Det här måste vara en 1500-kronorsmaskin inom ett par år. För det är en match som Apple inte kommer att vilja spela, de är inte besatta av marknadsandel utan tittar på helt andra KPI-er för sin verksamhet. Att det strax efter de här burkarna börjar nå marknaden kommer att rulla ut en iPad 2 gör inte saken lättare. Alla vill vara i premiumsegmentet – men Motorola och Samsung måste förstå att de inte kommer att kunna vinna över Apple där, utan måste hitta på andra saker.

 13. How to Run a Newspaper – Wikibooks, open books for an open world

  - Det här är bland det roligaste jag har läst på länge. Det börjar med att man måste köpa rätt dator. Fantastiskt roligt – det måste vara härifrån som mycket av techpressen hämtar sina kunskaper om hur medieaffären ser ut:
  ”If you are looking to produce a newspaper of any size with a team, you will want more than one machine. Page layout takes time, so the more availability you have the better, but this has to be balanced with cost, as well as warm bodies that will be using the machines.”

  Eller varför inte:
  ”Depending on the size and frequency of the newspaper you are starting, you will need to staff a number of different positions, from the publisher’s chair on down. The smaller the paper, the smaller the number of employees you will need. At the bare minimum your paper will need a publisher, an editor, a sales manager, reporters, photographers, sales staff, copy editors/page designers, a production (graphics) team and someone to handle classified ads. Someone in accounts receivable is probably a necessity”.

 14. One of the Games from the Humble Indie Bundle Counterfeited in the Mac App Store

  - Ouch, den här blir intressant att följa. Open source är bara hållbart när ingen missbrukar det. Jag håller självklart på ursprungsskaparen här, but still.

 15. Appeals Court: free Internet porn isn’t unfair competition to pay sites

  - Här har vi hela den ekonomiska problematiken kring betaltjänster väl visualiserad kring ett rättsfall om strömning av porr. Läs gärna.