Carnivore – Köttälskarens optimala diet?

Carnivore är en typ av diet som tillkommit nästan som en motståndsrörelse mot alla vegetariska dieter (livsstilar?) som har slagit de senaste åren. Bara under 2020 är det många nya rön och varianter av dieter och koststilar, vilket bland annat tas upp i denna artikel från About Time Magazine. Carnivore, vilket helt enkelt betyder köttätare på svenska, grundar sig i just detta. Det är alltså uteslutande kött och produkter från djur samtidigt som all annan mat exkluderas. Man kan exempelvis jämföra med paleo, som grundar sig i att man ska äta allt som går att jaga och plocka. Stenåldersdieten enkelt sagt. Men, med en carnivore diet så utesluts bär, grönsaker och all annan vegetarisk föda. Istället är det totalt fokus på kött, tillsammans med ägg, mjölk och andra produkter som kan utvinnas från djur. En inverterad veganism är det helt enkelt vad det handlar om.

carnivore diet

Så, är detta något bra då, kan man så klart undra? Som när det gäller alla dieter, finns det lika många röster som personer kring detta. Detta inlägg är inte heller menat som ett sätt att visa en ståndpunkt, utan istället kika lite djupare på fördelar och nackdelar. Därefter får du som läsare välja själv om detta kan vara en diet för dig eller inte.

Carnivore Kost – Fördelar & Nackdelar

Då det inte innefattar något raffinerat socker i denna mat, tillsammans med en stor mängd protein, är det självfallet många positiva delar för att få en hälsosam kropp. Det är högst troligt att man kommer minska i vikt om man använder sig av en carnivore diet. Många som testat denna diet upplever också att magen fungerar bättre. Detta är förmodligen då dieten inte innehåller några fibrer vilket gör att magen är stabil, även om detta kanske inte alltid är på ett positivt sätt då fibrer ska vara just bra för magen? Det rapporteras även om att minskning av autoimmuna sjukdomar har skett i samband med denna diet. Dock är det, som så ofta när det kommer till olika dieter, väldigt motsägelsefullt när det på flera ställen går att läsa att om man lider av en autoimmun sjukdom (diabetes, SLE, Crohns sjukdom och glutenintolerans exempelvis) ska man försöka undvika köttprodukter.

Det finns så klart direkta svårigheter, som med många andra dieter, att hitta på roliga måltider. Precis som en nybliven vegan har problem med detta, kan det tänkas att en carnivore dietist får problem i början. Men, det finns hemsidor som bjuder på bra carnivore recept också. Miljöaspekten och djurhållningsditon är självfallet också något man får ta i beaktning. Även om det förmodligen kan vara mer miljövänligt att äta en svensk ko än långt fraktade groddar går att alltid att vrida och vända på det där Den kanske största, potentiellt, negativa faktorn är dock att det inte finns särskilt mycket data kring denna diet. Carnivore diet har bara funnits något år och det är inte en särskilt utbredd diet. Därför är det så klart svårt att få exakta data på vad det hela innebär. Och, som alltid, kan olika dieter passa olika personer olika bra. Mängder av information finns och på https://www.healthline.com/nutrition/carnivore-diet tycker jag det fanns mycket intressant om carnivore. Men, det är en intressant variant att invertera veganism på detta sätt och högst troligt att vi kommer få se heta debatter mellan de båda lägren i framtiden!