Den hälsosamma maten

Den hälsosamma maten

Ja vilken är egentligen den hälsosammaste maten (råvarorna), på vårt lilla runda klot? Här kommer 5 stycken råvaror som du borde prova på om du vill känna dig på topp!

Hälsosam mat nummer ett: Citroner

Varför de är hälsosamma:

Endast en citron innehåller mer än 100 procent av ditt dagliga intag av vitamin C, vilket kan bidra till att öka dina “bra” kolesterolnivåer, och dessutom stärka benen.

Citrusflavonoider som finns i citroner kan hjälpa till att hämma tillväxten av cancerceller och fungerar antiinflammatorisk.

Tips:

Lägg till en skiva citron i ditt gröna te. En studie visade att citrus ökar din kropps förmåga att absorbera antioxidanterna i teet med cirka 80 procent!

Hälsosam mat nummer två: Broccoli

Varför det är hälsosamt:

En medelstam av broccoli innehåller mer än 100 procent av ditt dagliga vitamin K-behov och nästan 200 procent av din rekommenderade dagliga dos av vitamin C – två viktiga benbyggande näringsämnen.

Samma serveringsdos hjälper också att avvärja många cancerformer.

Tips:

Bevara upp till 90 procent av broccoliens C-vitamin genom mikrovågor. (Ångkokning eller vanlig kokning behåller på bara 66 procent av näringsämnet.)

Hälsosam mat nummer tre: Mörk choklad

Varför det är hälsosamt

Bara några gram varje dag kan minska blodtrycket hos annars friska individer.

Kakaopulver är rika på flavonoider, antioxidanter som visat sig minska “dåligt” LDL-kolesterol och öka “bra” HDL-nivåer.

Tips:

En mörk chokladstång innehåller ca 53,5 mg flavonoider; en mjölkchoklad-stång har färre än 14.

Hälsosam mat nummer fyra: Potatis

Varför de är hälsosamma

– En röd potatis innehåller 66 mikrogram cellbyggande folat – ungefär samma mängd som finns i en kopp spenat eller broccoli.

– En sötpotatis har nästan åtta gånger så mycket cancer-motverkande och immunförstärkt vitamin A; som du behöver dagligen.

Tips:

Låt din potatis svalna innan du äter den. Forskning visar att det kan hjälpa dig att bränna nästan 25 procent mer fett efter en måltid tack vare en fettresistent stärkelse.

Hälsosam mat nummer fem : Lax

Varför det är hälsosamt

Det är en bra källa till omega-3-fettsyror, som har kopplats till en minskad risk för depression, hjärtsjukdom och cancer.

En liten portion innehåller nästan 50 procent av din dagliga dos av niacin, som kan skydda mot Alzheimers sjukdom och minnesförlust.

Tips:

Välj vild lax över odlad; som innehåller 16 gånger så mycket giftigt polyklorerat bifenyl (PCB) om man jämför med den vilda.