Kött kopplad till högre risk för diabetes

Då en växtbaserad kost generellt ses som hälsosammare än en kötbasserad diet; när det kommer till att motverka diabetes, så skiljer detta sig från kött till kött. Detta har professor Koh Woon Puay på Duke-NUS Medical School (Duke-NUS), och hennes team kommit på. Ett högre intag av rött kött är kopplat till en ganska markant ökning för att få diabetes; och detta beror mycket på innehållet av järn som finns i denna föda.

Studien bygger på grundläggande dietfakta från befolkningen i Singapore, Asien, och hur detta folkslag på bästa sätt undviker att bördan av denna kroniska sjukdom.

Diabetes

Fynden kommer från Singapore Chinese Health Study, som följde 63,257 vuxna i åldrarna 45-74 mellan åren 1993 och 1998; för att sen följa upp resultatet efter 11 år. Studien fann en koppling mellan intaget av rött kött och risken för att utveckla diabetesrelaterade sjukdommar.

För att förstå den underliggande mekanismen när det kommer till rött kött och utvecklandet av diabetes, gjorde man också en undersökning av järninehåll i kött i förhållande till de resultat man fått fram. Det man kom fram till var att järnet inte hade en överhängande påverkan på hur stor risk det var att få diabetes, och att andra ämnen i rött kött hade lika stor chans att påverka detta.

Detta är en av de största studierna som gjorts; som kollar på sammanhanget mellan köttkonsuption och diabetes? Då resultaten stämmer bra med liknande undersökningar som gjorts runt om i världen, då man främst kommit fram till att det är järnet i köttet som är den riktiga boven; kom man i den asiatiska undersökningen fram till att andra ämnen i köttet kan ha precis lika stor påverkan som järninnehållet. Man kom också fram till att kycklingkött med ett lägre järninnehåll med största sannolikhet var mer hälsosamt. Slutligen så visade studien fördelarna med att byta ut kött eller charkprodukter mot fisk och skaldjursmat.

För att sammanfarra studien berättade Professor Koh:

“Vi behöver absolut inte ta bort kött från dieten helt och hållet, man ska bara minska det dagliga intaget; speciellt när det kommer till rött kött; och istället försöka välja kycklig, fisk och skaldjur samt växtbasserad föda. Detta för att minska risken för diabetes. I slutändan vill vi ge befolkningen i Singapore information om hur man serverar hälsosammare mat på sina bord.”

Studien är bara utförd i Singapore, men liknande studier har gjorts i till exempel sverige där man kopplat rött kött till exempel endtarmscancer.