Microsoft släpper ny Surface-laptop

Microsoft lanserar en ny Surface-märkt laptop idag (3/5-17) : The Surface Laptop. Medan enheten läckte redan igår kväll kom Microsofts enheteschef Panos Panay upp på scenen vid företagets New York-evenemang för att avslöja den officiellt idag. The Surface Laptop är en 13,5-tums bärbar dator som är utformad för att fungera med företagets nya Windows 10 S- operativsystem.

Panay säger att Microsoft har fokuserat den här hårdvaran på studenter som ska lämna gymnasiet. “Vi pratar med många av dem … de ber om en bärbar dator, de frågar efter en Surface laptop”, säger Panay. “Så vi byggde en bärbar dator åt dom – och den är vacker.”

surface

Microsofts nya dator använder ett fabric alcantara-tangentbord precis som sin premiumvariant Surface Pro 4, med  bakgrundsbelysta tangenter. En teaservideo för enheten visar att den är tydligt utformad för att vara en avancerad enhet för att marknadsföra det nya Windows 10 S operativsystemet. Eftersom datorn kör Windows 10 S kommer de enda tillgängliga programmen från Windows Store, om du inte väljer att uppgradera till Windows 10 Pro, dvs.

Traditionsenligt så lämnade Panos Panay ut Surface Laptopen till publiken under presentationen, så att man kunde känna och klämma lite på den. Datorn kommer skeppas i fyra färger: Platina, Vinröd, Koboltblå och Grafitguld, och samtidigt väger den endast 1.4 kg

Microsoft använder sig av  en 13,5-tums PixelSense-skärm med ett bildförhållande på 3: 2. “Det här är den tunnaste LCD-beräkningsmodellen som någonsin skapats och sätts i en bärbar dator”, säger Panos Panay, komplett med 3,4 miljoner pixlar. Skärmen stöder även Microsofts Surface Pen, så att du kan rita på skärmen precis som andra Surface-enheter.

“Prestandan på den här enheten är helt fantastisk”, säger Panay. Microsoft använder de senaste Intel Core i5- och i7-processorerna, och hävdar att batterilivslängden kommer att hålla i 14,5 timmar som ett resultat. Microsoft hävdar att Surface Laptop är snabbare än största konkurrenten Apples i7 MacBook Pro, och det har “mer batteritid än någon MacBook Air på marknaden idag.”

Microsoft har integrerade kylare i aluminiumfinishen på baksidan av enheten för att hålla laptopen kall. “Det låter oss packa allt vi behöver där inne”, säger Panay. Det finns inga högtalargaller eller hål, och Microsoft har integrerat högtalarna under tangentbordet så att ljudet kommer under fingrarna.

Microsoft startar förhandsbokningar för Surface Laptop idag, prissatt från 999 amerikanska dollar för Core i5-versionen med 4 GB RAM och 128 GB SSD-lagring. Laptopen börjar levereras med start den 15 juni. Vad den kommer kosta i Sverige är dock ännu så länge oklart.