Virgin Vinchefen blev glad när han fick sparken

Rowan Gormley säger att han inte hade en aning om att han var på väg att få sparken.
I juni 2008; som grundare och chef för Virgin Wines, försökte han att leda ett köp av verksamheten för sin sin dåvarande överordnade; gruppen Direct Wines.
“Jag kallades till ett möte, jag trodde det var för att diskutera inköpspriset”, säger Gormley, nu 54. “I stället sköts ett brev  över bordet till mig, som sa att jag höll på att få sparken.
“Jag gick såklart genast ut ur rummet och försökte använda min företags-mobiltelefon, men det hade hindrats medan jag hade varit på mötet.”

virgin
Mr Gormley säger att han genast bestämde sig att köpa tillbaka Virgin Wines, nu var omöjligt, och skulle han i stället nu skulle inrätta ett företag som kunde rivalisera mot företaget. Men nu var det en kapplöpning mot tiden för att få nyckelpersoner i företaget att lämna med honom.
“Jag gick hela vägen till en lokal mobilbutik och köpte en annan telefon så fort jag kunde”, säger han. “Jag ringde kontoret och killen jag talade med sade,” herregud, det finns en armé av människor här som försöker få oss att underteckna papper som säger att vi inte får prata med dig, av olika orsaker . ‘
“Så jag gav honom en lista på 17 personer och sa:” berätta för dessa 17 att de absolut inte ska underteckna något.”

Turligt nog för Mr Gormley, så hade den personal som han mest ville behålla, redan beslutat att följa honom ut genom dörren, och sex månader senare lanserade de sin nya satsning – Naked Wines.
Idag är han chef för både Naked Wines och kolleger brittiska vinåterförsäljaren Majestic Wine – som har en sammanlagd årsomsättning på mer än 300 miljoner pund.
“Jag tror att jag fick sparken på grund av en konflikt mellan olika personligheter, eller kanske egon; men det var ärligt det bästa som någonsin hänt mig”, säger Mr Gormley. “Annars hade till exempel Naked Wines aldrig ha hänt, och inte heller hade jag gått vidare för att leda Majestic.”

Virgin

Född och uppvuxen i Sydafrika, blev Mr Gormley först blev intresserad av vin som en tonåring. Men han började inte sälja viner förens han var runt 40; innan dess  tillbringade han nästan två decennier med arbete inom finans.
Efter att ha gått på universitetet i Kapstaden, utbildade han sig sen som revisor; och flyttade till Storbritannien på 70-talet.

Det var Mr Gormley idé för Sir Richard Bransons Virgin Group att flytta in erbjuda finansiella tjänster, och Virgin Money föddes 1995. Fem år senare kom Mr Gormley på idén till Virgin Wines.